Over zwepen


Vriendelijke floggersDeze pagina probeert te helpen om een eerste inschatting te maken van wat je van een zweep kunt verwachten.
Er bestaat een grote verscheidenheid aan zwepen variërend van zacht en bijna strelend tot zwaar of hard en zeer heftig. In basis afhankelijk van het materiaal waarvan de zweep gemaakt is en de vorm. Maar daarnaast maak het zeer veel uit hoe en waar je een zweep hanteert. Zelfs een 'lieve' zweep kan behoorlijk pijnlijk zijn als deze op gevoelige plaatsen gebruikt wordt en ook de manier van slaan is van grote invloed. Want het maakt veel verschil of een zweep vlak op de huid komt, krult, of dat de dominant deze bewust laat bijten. En ook een felle zweep kan zelfs nog aangenaam aanvoelen als je hem op de 'juiste' manier hanteert.

Hardere floggersIn ieder geval kun je als je een zweep vast pakt en nader bekijkt al snel een eerste indruk krijgen van het karakter.

Bestaat een zweep uit een aantal stroken of veters (flogger) dan zal deze in beginsel de impact daarover verdelen en is deze over het algemeen milder dan een zweep met één uiteinde singletails(singletail) of een zweep met maar enkele veters. Bestaat een zweep uit heel veel stroken dan gaat ook het gewicht meer mee tellen en kan zo'n zweep met een aangename 'dreun' binnen komen op schouders of billen.

 

Het materiaal van de stroken of veters bepaalt ook een groot deel van het karakter van de zweep. Soepel materiaal zoals suède of dun zacht kalfsleer, voelt over het algemeen minder heftig. Maar harde materialen als bijvoorbeeld tuigleer, rubber veters, kunststof stroken zijn vaak heftiger.
Dikte en vorm van het materiaal zijn een belangrijke factor. Hoe zwaarder of dikker het materiaal is des te harder de klap aankomt. Hoekige veter met scherpe randen of ronde veters zijn harder dan vlakke stroken. Ook de uiteinden hebben een beduidende invloed hoe ene zweep ervaren wordt. Ook hier geldt hoekig en scherp is gemener en het zal duidelijk zijn dat verzwaarde punten of knoopjes een vergelijkbaar effect hebben.

Enkele van mijn favoriet zwepen zijn hiernaast op de foto's te zien.